Ferie

I de seneste to år har vi oplevet i Børnehuset 8-Tallet at flere forældre sende deres børn i daginstitution, mens de selv holder ferie.

 

Det er dog vigtigt at understrege at de fleste børn holder mindst 3 ugers sammenhængende ferie i løbet af året. Men langt fra alle prioriterer at holde hele ferien sammen med deres børn. Derfor syntes jeg at det er vigtigt at skrive denne artikel.

 

Mange forældre forstiller sig, at der skal foregå en hel masse når de holder ferie med deres børn. Der er nogen der mener, at børnene har bedre af at være i institutionen, hvor der er aktiviteter og legekammerater. Dette er en af de begrundelser vi ofte hører når vi spørger ind til om hvordan det kan være at et bar ikke holder ferie.

 

En anden grund vi ofte hører er "Mit barn på har det meget sjovere med lege med andre børn end at gå derhjemme og kede sig med mig." Usikkerhed i forhold til hvad man skal give sig til i ferien sammen med børnene, kan være en del af forklaringen på, at mange børn ikke får ferie, mener man i pædagogernes fagforening, BUPL. 
”Jeg tror, at nogle forældre er usikre på, hvordan de skal få tiden til at gå sammen med deres børn. Men det er lidt en misforståelse, for der er ikke noget galt med at kede sig en gang i mellem,” siger faglig sekretær Tonny Andersen og fortsætter: ”Det er en del af tilværelsen, at der kan være situationer, hvor der ikke er så meget at lave. Det betyder også, at børnene kan mærke forskel på hverdagen i institutionen, hvor der sker en masse spændende ting,” siger Tonny Andersen.

 

Peter Albæk, der er formand for Børns Vilkår siger: "Ligesom vi har brug for ferie fra vores arbejde, har børnene brug for ferie fra institutionen. Når de er der, skal de forholde sig til en hel masse, så ligesom os har de brug for at stresse af.” 
Han understreger, at det er ligegyldigt, om det er sommerferie eller vinterferie - bare børnene får en ferie i løbet af året.

Det er rigtigt vigtigt, at børn oplever at holde fri med deres forældre i ferier, hvor der ikke er travlt med at handle, hente og bringe og tusind andre praktiske hverdagsgøremål.

 

Man skal huske på, at for børn at være i institutionen 9-10 timer om dage 5 dagen om ugen er at betragte som et fuldtids job. Når vi voksne går på arbejdet er der en masse vi skal nå og masse der skal gøres. Det samme gælder for børn i løbet af en dag. Der rigtigt mange ting der skal nås, produkt krav, andre mennesker man skal forholde sig til og det endda med hele sit følelsesliv. Når vi, som voksne, kommer hjem fra en lang arbejdsdag og har haft en masse konflikter og har brugt hele vores repertoire af følelser. Så er det at vi ofte vil kalde det en hård arbejdsdag. Når vi har haft for mange af den slags dage, så trænger vi i den grad til ferie. For børn er det ikke anderledes.

 

Bente Boserup der er souschef i Børns Vilkår siger følgende: ”Det er at svigte børnene at sende dem i institution for selv at holde fri i flere uger. Selv om børn ikke som deres forældre har en lovmæssig ret til ferie, bør forældrene selvfølgelig sikre, at deres børn får fri til at restituere og slappe af fra deres hverdag.”

 

Hos landsforeningen for forældre til børn i daginstitutioner (FOLA) mener formand og far Lars Klingenberg, at: ”Der skal også være plads til, at forældre plejer det, de havde sammen, før de fik børn. Jeg har det fint med, at forældre tager af sted en uge uden deres børn. Det kan være, at forholdet knirker, og at det er den uge, der skal til, for at få det til at køre igen,”men understreger, at man selvfølgelig også skal holde ferie med sine børn. ”Ellers har man ikke sine prioriteringer i orden.” siger han.

 

Hvor efterlader det så os? Jeg håber at denne artikel kan være med til at kaste lidt lys ind i overvejelserne når man som familie planlægger ferie. Formålet er ikke at give dårlig samvittighed men derimod at anskueliggøre baggrunden for når det pædagogiske personale spørger forældre til deres børns ferie. Men også for at forklare hvorfor det er så vigtigt, at man holder ferie med sit barn også selv om man ikke skal ud og rejse.

 

Carsten Olsen
Pædagogiskleder